Miary i wagi stosowane w kuchni


1 litr = 100 cl (centylitr) = 1000 ml (mililitr)
1 dl - 1 decylitr = 100 ml
1 cup = 225 g
uncja oz. = ok. 25 ml = 18 g

1 cl to około dwie łyżeczki - 1 łyżeczka do herbaty = 5 ml
1 łyżka stołowa = 15 ml = 3 łyżeczki
1 kieliszek do wódki to około 25 ml
1 kieliszek do wina to około 100 ml
1 kieliszek do wina deserowego 50 ml

kropla = drop
dash = szczypta = 8-10 kropli = ok. 1 ml
splash = chlust = 10 - 20 ml
squirt = strzyknięcie = 25 - 40 ml

wyciśnięty sok z 1 limonki = ok. 20 ml
wyciśnięty sok z 1 cytryny = ok. 30 ml
wyciśnięty sok z 1 pomarańczy = ok. 80 ml
wyciśnięty sok z 1 grejpfruta = ok. 90 ml
1 jajko = 45 ml - żółtko = 20 ml, białko = 25 ml

1 szklanka to ok.
= 250 ml płynu (1/4 litra)
= 160 gram mąki
= 200 gram mąki ziemniaczanej
= 240 gram ryżu

1/2 szklanki = 126 ml = 8 łyżek
1/3 szklanki = 83 ml = 5 łyżek
1/4 szklanki = 63 ml = 4 łyżki

1 łyżka stołowa (płaska):
= 15 gram mąki
= 25 gram masła
= 15 gram cukru
= 10 gram bułki tartej
= 10 gram śmietany
= 10 gram oleju
= 10 gram miodu
= 15 gram musztardy
= 15 gram przecieru pomidorowego

1 szklanka to (waga):
= 125 g - Bułka tarta
= 125 g - Cebula posiekana
= 200 g - Cukier kryształ
= 140 g - Cukier puder
= 140 g - Mąka
= 225 g - Masło, margaryna
= 225 g - Mięso mielone
= 200 g - Ryż niegotowany
= 135 g - Ryż gotowany
= 75 g - Kapusta posiekana
= 175 g - Pomidory posiekane
= 225 g - Puree ziemniaczane
= 175 g - Rodzynki
= 100 g - Migdały

 
Newsletter

Nowe przepisy, informacje, przyprawy. Na email


Imię:

Email:

Polecamy potrawę
Polecamy kuchnie